Baklagiller familyasından; Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz havzasında yetişen 6-10 metre boyunda, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç ve onun meyvesidir. Yaprakları oval şekilde, kenarları düz, açık yeşil renkte, ortada ana damar ve ondan sağlı solu ayrılan yan damarlar mevcuttur. Yaprakları 4-5 cm büyüklüğünde, parlak, alt yüzeyi kırmızımsı esmer renkte ve çok kısa saplıdır. Çiçekleri yeşilimtıraktır. Meyvesi (Keçiboynuzu); 10-20 santimetre boyunda, yassı, etli, açılmayan ve koyu renklidir.
Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olup, buradan önce Hindistan, Brezilya, Arjantin, Avusturalya, ABD, doğu ve güney Afrika ülkelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye’nin ise Akdeniz ve Eğe bölgesinin sahil şeridinde yabani olarak yetişir.
Keçiboynuzunun ortalama %35 i düşük moleküler yapılı karbonhidratlardan oluşur. Gallik asitte vardır. Yine yaklaşık %40 ı yüksek moleküler yapılı nişastadan oluşur. Yağ oranı ise oldukça düşük olup ancak %1 dir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN