Size bir telefon kadar yakınız
0 542 620 97 44
Dil Seçin
trende

Turunç Reçeli

1 görüntülenme
Turunç Reçeli

Turunç Reçeli?

Akdeniz’in sıcaklığını kabuğunda taşıyarak girdiği her yere turuncu renkli bir esinti taşır turunç meyvesi. Görünümü ile portakalın tıpatıp aynısı olan turunç, adından da anlaşıldığı gibi turunçgiller familyasına adını veren asıl meyvedir. Halk arasında portakalın aşılanmamış yabani hali olarak tanınan meyve, portakaldan daha acı ve ekşimtırak bir tada sahiptir. Özellikle suyu greyfurt ve portakala göre daha acı olduğu için meyve olarak daha az tercih edilir.

Turunç Meyvesi Nedir?

  • Turunç meyvesi doğada kendiliğinden yetişen 2 – 2,5 metre boyundaki yaprağını dökmeyen turunç ağacında büyür. Sağlam kökleri, dikenli dalları ve çok çatallı tacı ile ayırt edilir.
  • Portakalla birlikte limon da turunç ağacının aşılanması ile türetildiği için turunç ağacı, turunçgillerin atası sayılır.
  • Turunç meyvesi başlangıçta koyu yeşil renkte iken olgunlaştığında canlı parlak bir turuncu renk kazanarak tıpkı portakala benzer.
  • Turunç meyvesinin tadı dışında portakaldan asıl farkı ise kalın kabuğudur.
  • Kabuğu diğer turunçgillere oranla da daha kalın ve pürüzlü olan turunç meyvesi, görünümü ile portakaldan ayırt edilemese de ele alındığında farkı anlaşılır.

Turunç Reçeli Faydaları Nelerdir?

  • Çiçeği, yaprağı, kabuğu ve meyvesi ile farklı faydaları olan turunç meyvesinin kabuğu, çay yapılarak içilirse iştah açar ve susuzluğu giderir. İştah açarken aynı zamanda vücuda kuvvet ve enerji verir.
  • Turunç yaprağı, çiğnenerek tüketildiğinde ağız kokusuna iyi gelirken turunç çekirdeği ya da turunç meyvesinden hazırlanan turunç suyu yılan, akrep gibi böcek sokmalarına karşı panzehir olarak kullanılır.
  • Turunç meyvesi, mideyi kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Şerbeti veya suyu içilirse mideyi temizler ve özellikle kusma, bulantı, safra gibi durumlara karşı iyileştirici etki taşır. Ayrıca meyvesi çay olarak hazırlanıp tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.
  • Turunç kabuğunun iç kısmı, kanın temizlenmesini sağlar ve kalbi kuvvetlendirir. Özellikle çarpıntı gibi durumlara karşı geleneksel tıpta başvurulan meyve, kalp ritmini düzenlemeye yardımcıdır.
  • Sinirleri azaltıcı etkiye sahip olan turunç, yatıştırıcı etki gösterir ve rahatlama sağlar. Üzüntü ve sıkıntıyı gidermede kullanılır. Özellikle stres kaynaklı depresyonda etkili bir besindir.
  • Tansiyonu dengelerken aynı zamanda kan şekerini düşürmek de turunç meyvesi faydaları arasında yer alır. Kan şekerini düşürmesine rağmen şeker hastaları tarafından dengeli ve doğru kullanılması büyük önem taşır.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN
Whatsapp
Whatsapp Sipariş Hattı