Keçiboynuzu özü (pekmezi) nedir?
Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu tohumlarından elde edilen doğal bir gıda katkısıdır. Keçiboynuzu özü yoğurt, krem peynir ve dondurma gibi çeşitli gıda ürünlerine eklenir. Gıdada, kalınlaşma ve stabilize edici bir madde olarak kullanılır. Keçiboynuzu özü aynı zamanda glütensizdir ve bazen yiyeceklerde çikolata aroması sağlamak için kullanılır.
7 gram keçiboynuzu özünün besin içeriği yaklaşık olarak, 9 kalori, 2 gram karbonhidrat, 2 gram fiber içerir. Keçiboynuzu özü bir ton besin içermezken, önemli miktarda sağlığa yararlı lif bulundurur. Sadece birkaç gram keçiboynuzu günlük lif ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu içerir. Keçiboynuzu özünün faydaları şunlardır:
- Balgam sökücüdür.
- Vücutta biriken radyasyonun dışarı atılmasını sağlar.
- Bağışıklı sistemini güçlendirir.
- Cinsel gücü arttırdığı gibi, sperm sayısını artırdığı bilinmektedir.
- Diş ve diş eti sağlığında fayda sağlar.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Düşük kolesterole iyi gelebilir.
Keçiboynuzu, pekmez, toz, kür, nektar gibi birçok seçenekle tüketilebilir.
Aldığınız keçiboynuzu çok sertse, taze değilse ılık ve temiz suda bir süre bekleterek tüketebilirsiniz.
Keçiboynuzunun sık sık doğal haliyle tüketimi pek fazla tavsiye edilmemektedir. Daha rahat kullanmanız için pekmez olarak tüketebilirsiniz.
- Kan şekerini dengelemek için keçiboynuzu kürü
Malzemeler:
2 tatlı kaşığı keçiboynuzu tozu
Sıcak keçi sütü
Yapılışı:
1 bardak sıcak keçi sütünün için 2 tatlı kaşığı keçiboynuzu tozu ekleyin ve eritin.
Her gün kahvaltıda ve akşam yatmadan 1 saat önce sıcak olarak içebilirsiniz.
Süt tüketmek istemiyorsanız, sıcak su ile yapabilirsiniz.
- Öksürük için keçiboynuzu kürü
Bir kaşık keçiboynuzu pekmezi içine birkaç damla limon sıkarak her sabah aç karnına tüketin.
Kahvaltı yapmak için en az 5 dakika bekleyin.
1 ay boyunca her gün düzenli olarak tekrarlayın, ihtiyaç duyduğunuzda yeniden küre başlayabilirsiniz.
Boğazınızda aşırı tahriş varsa, pekmez içine ılık tereyağı da ekleyebilirsiniz.