Andız Nedir? Andız Pekmezi Nasıl Elde Edilir?
Andız bir çam ağacı çeşididir. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde ve Toros dağları çevresinde yetişir. Antalya, Mersin, Tarsus, Anamur, Gülnar ve Kozan civarlarında andız meyveleri yetişir. İğne yapraklı ağacın meyveleri andız olarak isimlendirilir. Andız meyveleri zeytine benzer. Bu meyvelerden de andız pekmezi yapılır.
Andız Pekmezi Faydaları Nelerdir?
Bir çam ağacı cinsi olan andız meyvesinden pekmez elde edilir. Hazırlanan pekmez birçok rahatsızlığa faydalıdır. Andız pekmezinin faydalarından bazıları şöyledir;
- Antioksidan maddeler ve esansiyel yağ asitleri açısından zengindir.
- Balgam söktürücü özelliği ile şifalıdır. Aynı zamanda öksürüğe iyi gelir. Bronşit için de faydalı bir besindir.
- Nezle, grip ve soğuk algınlığına fayda sağlar.
- Romatizmaya ve bacak ağrılarına şifalıdır. Ağrılarına hafiflemesini sağlar.
- Ağız yaralarının geçmesine yardım eder.
- Gut rahatsızlığı için faydalı olması da andız pekmezinin faydaları arasındadır.
- İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir. İdrar söktürücüdür.
- Cilt için de oldukça yararlıdır. Ciltteki egzama ve sedef hastalığı rahatsızlıklarına karşı fayda sağlar. Ciltteki kaşıntı, kızarıklık ve alerjiye de yarar sağlar.
- Kalp dostu bir pekmezdir. Kalp damarlarını korur.
- Ateş düşürücü özelliği vardır.
- Ciltteki iltihaplar ve çıbanlara faydalıdır. Krem şekline getirilerek iltihap ve çıbanlara sürülerek fayda sağlanabilir.
- Saç dökülmelerine karşı kullanılabilir.
- Karaciğeri ve dalağı korur.
- Mide ağrılarına şifalıdır. Mideyi korur.
- Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına yardım eder.
- Bağırsakları rahatlatır, bağırsak parazitlerini yok edici etkiye sahiptir.
- Basur ve ishale iyi gelmesi andız pekmezinin faydaları arasındadır.
- Kanı temizler.
- Böbrek taşlarının düşürülmesini sağlar, böbreklerde taş oluşumunu önler.
Andız Pekmezi Nasıl Kullanılır?
- Andız pekmezi tek başına tüketilebileceği gibi farklı şekillerde de tüketilebilir.
- Bir bardak suyun içine bir tatlı kaşığı pekmez karıştırın. İçerek tüketebilirsiniz.
- Andız pekmezini sabahları kahvaltıda bir yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN